Sagradite digestor i proizvedite bioplin

Blagoslovljen onaj tko ga je izmislio.

 

Ferocement je blagoslovljena stvar. Od njega možete napraviti sve što si zamislite. Brod, kacu za podrum,cijeli digestor, plinospremu, kanale, posude, pojila, korita  svih dimenzija i oblika. Njegova debljina se kreće od 1 - 10 cm. Što je ferocement ustvari?

 

To su  jednoliko raspoređene šipke betonskog željeza, obložene s jedne i druge strane jednim ili više slojeva metalne rabic mrežice  zahtjevane veličine oka. Ovisno o željenoj debljini stijenke, obostrano se na šipke stavlja potreban broj slojeva metalne rabic mrežice. Slojeve rabica  poprečno se povezuje u cjelinu malim komadićima tanke paljene žice. Kroz tu konstrukciju utiskuje se beton napravljen od pijeska fine granulacije i gustoće. Evo. Sad znate što je ferocement. Kvalitetno napravljen predmet od ferocementa ima rok trajanja i preko 50 g bez neke posebne zaštite. Idemo nešto od njega napraviti.

Zvono za Indijski anaerobni digestor.                                                                            

Da spojimo ugodno s korisnim, napravit ćemo plivajuću plinospremu s centralnom vodilicom za Indijski digestor koji je detaljno opisan u ovim  materijalima. Prvo naravno morate sakupiti potreban materijal.  

Čelična cijev za centralnu vodilicu, dužine 114 cm ø9cm.                                              Tri komada čeličnog"U"profila 50x30 mm.                                                                      Šipke okruglog betonskog rebrastog željeza za beton ø 6 mm.                                    Merkur pletivo veličine oka 2 cm. jedna površina plinospreme.                                        Rabic mrežica (ravna) veličine oka 1 cm. jedna površina plinospreme.                          Tanka paljena  žica.                                                                                                         Pijesak silikatni granulacije 0 - 3 mm.                                                                            Pijesak fini.                                                                                                                      Portland Cement.                                                                                                        

Prvo pripremite centralnu vodilicu i na nju navarite "U" profile s krilima prema dolje.

Zatim napravite 7-8  prstenova može i više od rebrastog željeza ø 6. Također napravite i vertikalne šipke cca 10 komada, može i više. Jedan Prsten navarite na "U" profile.

 

Na taj prsten navarite ravnomjerno raspoređene vertikalne šipke. Vrhove savinutih šipki zavarite na vodilicu. Sada postavite i zavarite preostale prstene. Također zavarite za šipke pri vrhu i blizu centra zvona, i onaj komad cijevi s tim da ulazi u unutrašnjost otprilike 5 cm. Navoj, naravno mora biti prema van. Nadam se da ste pazili na cilindričnost, i dobili cilindar a ne jaje.


Podignite napravljenu konstrukciju na neku podlogu, tako da se poslije možete zavući u unutrašnjost zvona.  Izmjerite opseg zvona, i odrežite ravnu rabic mrežicu 10 cm u plusu. Mrežicom obuhvatite vanjsku stranu  zvona. Mrežica se mora po opsegu preklapati za cca 10 cm. Pri dnu mora biti u višku da se može savinuti oko prstena. Jedan red nije po visini dovoljan pa dodajte još jedan, s tim da se mora preklapati s prvim cca 10 cm, a vertikalni spoj mrežice mora biti na suprotnoj strani od spoja prvog reda. Pokrov napravite na sličan način. Sada unutrašnju stranu obložite "merkur" pletivom na sličan način. Sad slijedi jedan od najdosadnijih poslova. Od paljene žice izrežite koju stotinu komadića dužine cca 5 cm. Svaka strana mrežice tjera svoju politiku i to se treba srediti. Pomoćnik neka  savija one komadiće žice i uvodi ih s vanjske strane na mjestima gdje se križaju šipke osnovne konstrukcije. Vi sa unutarnje strane stežite i zavrćite žicu. Eventualni višak odrežite. Što više uzlova napravite to je konstrukcija čvršća. Popravite neravnine, i gdje god pletivo strši, zna se, žica.

Ako niste imali na rukama zaštitne rukavice, možete ih zamotati zavojima i otići u klet na vino

 

Može dalje? Slijedi dosta pipav posao, a to je miješanje i nanošenje "betona" na konstrukciju. Tu ne smije biti pogreške. Za mjerenje količine sastojaka odrediti neku posudu i točno se držati njezinog volumena. Obična miješalica za beton nije u igri, jer materijal mora biti savršeno izmiješan, bez nakupina cementa, pijeska ili vode. Dakle miješanje obaviti lopatama na čistoj betonskoj podlozi, ili još bolje, dapače preporučljivo, miješalicama koje koriste zidari ili keramičari.                                                Odnos pijesak : cement = 3:1. Prvo na suho izmiješajte cement i pijesak. S vodom je malo teže, jer morate pogoditi količinu vode koju treba dodati a ona ovisi o količini vode u pijesku. Ukratko, uzmite šaku izmiješanog materijala i pokušajte ga protisnuti kroz mrežu. Ako prođe, i ne klizi prema dolje, to je to. Nije dobar ni prečvrst ni prerijedak materijal. Prečvrst je porozan, prerijedak je težak za radit i slab. Skoro sam zaboravio. Ako materijal počne vezati, a niste ga iskoristili, nema dodavanja vode. Bacite ga. Kako nanijeti materijal? Pomoćnik neka  s vanjske strane zvona prisloni komad lesonita, lima, ili neki drugi savitljivi materijal. Vi, s unutrašnje strane zidarskim alatom nanosite na tom mjestu beton i protisnite ga do oplate koju s vanjske strane drži pomoćnik. Ne prčkajte i ne popravljajte nanešen materijal jer će otpasti sa mrežice. Dakle, kratko nanašanje i što kraće zadržavanje na jednom mjestu. Ne nanašajte beton po visini, nego po opsegu. Nakon otprilike dva dana, smjesom fini pijesak/cement, 1:1 korigirajte sve nepravilnosti, i zaribajte kompletno zvono iznutra i izvana. Budite nježni kod te operacije. Svaki beton, to znate treba njegovati. To posebno vrijedi ovdje. Stjenke su tanke i podložne isušivanju. Znači apsolutna zabrana izlaganja suncu. Obvezno prekrivanje dekama i prebacivanje najlona preko toga. Održavanje vlažnosti betona je ključ uspjeha. Ne zaboravite vlažiti i unutarnju stranu. Proces zorenja traje otprilike mjesec dana.Sada ste ponosni vlasnik toga što ste napravili.

Ako ste napravili zvono za digestor, morate riješiti još jedan problem, a to je; plinopropusnost ferocementa. Stari dobri kinezi svašta izmisle pa su i ovaj postupak. Nanesite vosak za svijeće s unutrašnje strane plinospreme. Nabavite vosak za svijeće, po mogućnosti obojen (bolja kontrola mjesta nanošenja) 10 dag po m². Pomiješajte rastopljen vosak s benzinom u omjeru vosak:benzin  10 : 3. Benzin u vosak. Malo pričekajte da padne temperatura vosku i počnite ga većom četkom nanositi  na unutrašnjost zvona. Kako otopljeni vosak voli curiti s četke, bilo bi dobro da položite zvono na čistu podlogu i rotirate ga, tako da vam ploha na koju nanosite vosak bude uvijek prema dolje. Od predebelog nanosa nema koristi. Samo se ljušti. Kad je čitava unutrašnjost zvona premazana voskom, ostavite da se malo ohladi, a zatim fenom za paljenje boje brzim potezima vrućeg zraka grijte vosak da što bolje penetrira u unutrašnjost ferocementa. Ne držite fen predugo na jednom mjestu da ne prekurite i beton i vosak. Kad se stvar ohladila, primijetit će te sitne nepravilnosti na sloju voska koje istim postupkom retuširajte. 

 Mislim da vas ne moram upozoravati na opasnost ovog postupka. Čuvajte se.    

Kako testirati zvono na plinopropusnost. Kad je digestor u radu, i plin ga je digao, Napravite jaku otopinu sapunice i premazujte njegovu vanjsku površinu, istovremeno pazeći na pojavu mjehurića koji odaju propusnost. Ako ih nema, stvar ste dobro napravili. Ako ima? Šta sad? Fiksirajte zvono na najvišoj točci, maknite tlak iz zvona, i na vanjsku površinu  nanesite cementno ljepilo. Naravno dozvolite mu da se osuši prije ponovne uporabe.Kako ste napravili zvono, tako možete i sve što vam padne napamet. Nanošenje voska je potrebno samo kod plinospreme.